De 6 mest sedda sporterna i Sverige 2023

Varje dag finns det en stor mängd sportevenemang som alla konkurrerar om vår uppmärksamhet. Tack vare streaming och tillgång till snabba internetuppkopplingar var vi än befinner oss har det aldrig varit enklare att se sin favoritsport. 

Och idrottsintresset i Sverige har knappast minskat. Även om officiella medlemskap i organiserade idrottsföreningar gått ner något så pekar all forskning på att vi både utövar och konsumerar sport som aldrig förr. I den här artikeln tänkte vi titta på vilka sporter som är de mest sedda i Sverige 2023. 

Men det är faktiskt svårare att svara på den frågan än vad man kan tro. Det finns gott om statistik om vilka sporter i Sverige som har flest utövare och vilka evenemang som har flest åskådare. Men att svara på frågan om vilka sporter som följs och ses av flest svenskar är betydligt svårare och kräver en hel del kvalificerade gissningar. 

Somliga sporter såsom innebandy och golf har till exempel väldigt många utövare men en betydligt mindre publik som följer matcher och turneringar. Därför kan det vara svårt att få grepp om hur många det egentligen är som under ett givet år ser på en viss sport.

Kanske är detta ett område för framtida forskningsprojekt! 

  1. Fotboll

Fotboll är och förblir helt ohotat den mest populära sporten i Sverige oavsett hur man räknar. Enligt siffror från 2022 hade fotboll nästan en halv miljon utövare i landet. Ser man till de som följer sporten och ser på matcher är siffrorna betydligt större. 

Det mest sedda evenemanget som vi har hittat siffror på under 2023 var svenska damlandslagets dramatiska åttondelsfinal mot USA som sågs av 1.4 miljoner svenskar på TV. Dessa siffor inkluderar dessutom inte de som valde att se matchen via streaming. En stor del av landets befolkning följer landskamper, allsvenskan eller en eller flera av de stora internationella proffsligorna. 

  1. Ishockey

Ishockey har betydligt färre utövare än fotboll då det är en dyrare sport att utöva och populariteten på damsidan släpar efter jämfört med fotboll. Men när det gäller hur många som följer SHL och det svenska landslaget i VM och OS så är gapet till fotbollen betydligt mindre. 

Lägg till detta att det finns gott om svenska hockeyfans som via streaming följer sina favoritlag i NHL. Hockey är också en av de populäraste sporterna efter fotboll när det gäller betting. Så ishockey är helt klart en av de mest sedda sporterna i Sverige. 

  1. Friidrott 

Friidrottens popularitet bland svenska tittare fluktuerar kraftigt beroende på hur stora framgångar Sverige har för närvarande. Men det är många svenskar som alltid följer svenska friidrottare under VM och OS. När Sverige har superstjärnor såsom Armand Duplantis så är tittarsiffrorna betydligt högre. Lägg till detta att det finns många friidrottsgalor under året som lockar alla tittare så är friidrotten alltid populär. 

  1. Handboll

Handbollen är en lagsport med en otroligt stark kultur i Sverige. Det finns många orter där den lokala handbollsklubben är en av de äldsta och livskraftigaste idrottsföreningarna och på ungdomssidan är handboll alltid populärt. När det gäller hur många som ser på handboll, speciellt på klubbnivå, så ligger sporten dock något i lä jämfört med fotboll och ishockey. 

Sporten hade en riktig glansperiod under 90-talet då stora delar av befolkningen bänkade sig varje gång landslaget spelade en OS- eller VM-match. Numera är inte Sverige lika framgångsrikt på landslagsnivå, men en ny generation spelare har börjat vinna svenska sportfantasters hjärtan. 

  1. Simning

Sverige är en historiskt framgångsrik simnation med en stor mängd utövare både på elit- och amatörnivå. Det finns gott om anrika simklubbar med en stor mängd medlemmar på de flesta större orter i landet. Det är dock främst internationella tävlingar som lockar de större tittarsiffrorna.

Sverige har nästa alltid klara medaljchanser varje gång det är ett stort mästerskap och med världsstjärnor såsom Sarah Sjöström är det inte konstigt att sporten har en stor publik i tittarsofforna. 

  1. Kampsport

Kampsport är något av en bubblare på den här listan. Men om vi räknar med alla typer av kampsport såsom brottning, boxning, judo och modern MMA så har kampsport en betydligt större publik än man kan tro. Det sänds inte särskilt mycket kampsport i TV, men inom streaming är det betydligt populärare och en stor mängd framför allt bland de yngre tittarna följer MMA-tävlingar såsom UFC, speciellt när svenska fighters är på mattan. Den dagen vi får en svensk champion i en större organisation så finns det potential för just MMA att växa ytterligare i landet. Traditionella kampsporter såsom brottning ses främst under OS.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*