Sport: Tio minnesvärda idrottsögonblick från 2021

Sport illustration

Sporten är en kraftfull arena för dramatik, passion och oförglömliga ögonblick. Under 2021 bevittnade sportvärlden återigen många hisnande tillfällen som samlade fansen och skapade historiska prestationer. Pandemin satte vissa begränsningar, men atleter och lag lyckades ändå nå nya höjder och bjuda på oförglömliga upplevelser. Från mäktiga comebacker till brutna rekord och oväntade triumfer, här är tio minnesvärda idrottsögonblick från 2021 som kommer att leva kvar i sportens annaler.

Simon Biles och OS i Tokyo

Som den mest dekorerade gymnasten i VM-historien var förväntningarna på Simone Biles skyhöga inför Tokyo-OS. Men under spelen tog Biles ett modigt beslut som kom att prägla idrottsåret. Hon valde att avstå från flera tävlingar för att ta hand om sin mentala hälsa. Hennes ärlighet och styrka inspirerade många och satte viktig fokus på atleters psykiska välbefinnande.

Liverpools kamp om Champions League-plats

Fotbollslaget Liverpool stod inför en tuff utmaning när de jagade en plats i nästa säsongs Champions League. Med en rad imponerande vinster och en otrolig slutspelsuppvisning lyckades de säkra en topplacering i Premier League. Alisson Beckers sensationella nickmål, en målvakts osannolika bidrag, var en av de mest spännande stunderna från fotbollsåret.

Christian Eriksens skrämmande kollaps

En av de mest berörande händelserna ägde rum under Europamästerskapet i fotboll när den danska spelaren Christian Eriksen plötsligt kollapsade på planen på grund av ett hjärtstopp. Tack vare snabbt ingripande från medicinsk personal och lagkamraternas skydd runt honom kunde han senare återhämta sig. Incidenten gav upphov till en våg av stöd över hela världen och påminde oss alla om förgängligheten i toppsporten.

Yulimar Rojas slår världsrekordet i tresteg

Venezuelanska Yulimar Rojas skrev in sig i historieböckerna när hon förbättrade det 26 år gamla världsrekordet i tresteg för damer under OS i Tokyo. Med ett hopp på 15,67 meter inte bara vann hon guldmedaljen utan slog också Inessa Kravets rekord från 1995. Rojas prestation var en av de mest dominanten under spelen.

Novak Djokovic historiska Grand Slam-jakt

Tennisspelaren Novak Djokovic stod på tröskeln till tennisens ädla Grand Slam när han vunnit Australian Open, French Open och Wimbledon i rad under 2021. I den sista turneringen, US Open, drömde fans och experter om möjligheten att bevittna en spelare vinna alla fyra stora mästerskapsturneringar samma år. Även om Djokovic till slut förlorade i finalen, hans strävan efter Grand Slam var en spännande bana att följa.

Emma Raducanus OS-sensation

En av de mest överraskande och hjärtevärmande stunderna från sportåret var när den 18-åriga brittiska wildcardspelaren Emma Raducanu gick från att vara en relativt okänd spelare till att vinna US Open utan att förlora ett enda set. Raducanus segertåg blev en inspirationskälla och ett bevis på att allt är möjligt inom idrotten.

Italienska fotbollsframgångar

Italien visade sin klass och styrka under Europamästerskapet i fotboll 2021. Laget, som inte ens kvalificerade sig till VM 2018, genomgick en fantastisk förvandling och kronades som Europamästare efter en dramatisk final mot England. Matchen, som utspelade sig på Wembley Stadium, gick till straffläggning där Italien triumferade.

Ariarne Titmus knäcker Katie Ledeckys dominans

Simningen bjöd på några av de mest minnesvärda ögonblicken från Tokyo-OS. Speciellt noterbart var när Australiens Ariarne Titmus i 400 meter frisim vann över den olympiska mästaren och världsrekordinnehavaren Katie Ledecky från USA. Detta var en av de största överraskningarna i simbassängen och en ny stjärna var född.

Max Verstappen besegrar Lewis Hamilton i F1

Formel 1-säsongen var en av de mest riveting på många år, med en kamp om världsmästartiteln som gick ner till det sista loppet i Abu Dhabi. Max Verstappen och Lewis Hamilton levererade en gastkramande final där Verstappen i slutändan tog hem sin första mästartitel. Omgiven av kontroverser och drama var det en av årets hetaste sportdebatter.

Phil Mickelsons historiska PGA Championship-vinst

I golfvärlden skapade Phil Mickelson rubriker då han vid 50 års ålder blev den äldsta spelaren någonsin att vinna en majors turnering genom att säkra titeln i PGA Championship. Hans bedrift bröt mot alla normer och förväntningar och visade att ålder bara är en siffra när det kommer till talang och viljestyrka. Under 2021 bidrog dessa minnesvärda ögonblick till en oförglömlig sportkalender. En blandning av triumfer, medmänsklighet och överraskningar påminde oss om att inspiration och spänning inom sportvärlden vet inga gränser. De här händelserna kommer inte bara att bli kvar i sportens historieböcker utan också i hjärtan och minnen hos fansen över hela världen.

Vanliga frågor

Vilket var det mest oväntade ögonblicket i sportvärlden 2021?
Det som många ansåg vara det mest oväntade ögonblicket var när 18-åriga Emma Raducanu vann US Open. Hon gick från att vara relativt okänd till att bli Grand Slam-mästare utan att förlora ett enda set under turneringen.

Hur påverkade pandemin sportevenemangen under 2021?
Pandemin fortsatte att påverka sportevenemang under 2021, med begränsningar för åskådarnas närvaro och flera inställda eller uppskjutna evenemang. Atleter och organisationer anpassade sig dock och hittade sätt att genomföra tävlingar säkert, ofta utan eller med mycket begränsad publik.

Varför var Simone Biles beslut under Tokyo-OS så betydelsefullt?
Simone Biles beslut att dra sig tillbaka från tävling under OS i Tokyo för att ta hand om sin mentala hälsa markerade en viktig vändpunkt i idrottshistorien. Det ökade medvetenheten om betydelsen av mental hälsa hos atleter och visade att det är okej att inte må bra och behöva ta en paus.

Vilket idrottsögonblick från 2021 visade störst sportslig anda?
Christian Eriksens kollaps under fotbolls-EM och den omedelbara hjälp han fick från sitt lag och medicinsk personal visar på den sportsliga andan och gemenskapen i sportvärlden. Det påminte åskådare världen över om idrotters enhet och solidaritet i kritiska stunder.

Hur historisk var Max Verstappens vinst i Formel 1?
Max Verstappens seger var historisk då han bröt Lewis Hamiltons fyra år långa vinstserie och säkrade sin första världsmästartitel efter en dramatisk säsong och sista race fyllt av kontroverser.

I vilken ålder vann Phil Mickelson PGA Championship och varför var det så märkvärdigt?
Phil Mickelson vann PGA Championship vid 50 års ålder vilket gjorde honom till den äldsta spelaren någonsin att vinna en golf majors turnering. Det var märkvärdigt eftersom det utmanade uppfattningen om att toppidrottare måste vara unga och illustrerade att erfarenhet och skicklighet kan överbrygga åldersskillnader.

Vilket rekord bröt Yulimar Rojas under OS i Tokyo?
Yulimar Rojas bröt det 26 år gamla världsrekordet i tresteg för damer som tidigare hade innehafts av Inessa Kravets sedan 1995. Rojas noterade ett hopp på 15,67 meter, vilket tog henne förbi det tidigare rekordet och gav henne en olympisk guldmedalj.